LR en PC `De Waddenruiters`

Warffum eo.​

Info over De Geschiedenis van ´De Waddenruiters`

In 1974 is Landelijke Rijvereniging en Ponyclub 'De Waddenruiters' opgericht door twintig enthousiaste vrijwilligers.

Zij regelden dat er stalling kwam voor de paarden en pony's, instructie, statuten en ruimte om les te geven. Natuurlijk moest er een naam bedacht worden voor deze vereniging.

Namen als 'Terpruiters', 'Wierdenruiters' of 'Warfruiters' kwamen voorbij, uiteindelijk werd er voor de naam 'De Waddenruiters' gekozen!

In december 1974 werden de eerste lessen gegeven in de schuur van de heer Knol aan de Zuiderhorn. De ponyclub telde toen 30 leden waarvan een aantal hun eigen pony had. De leden die dat geluk niet hadden, kregen les op één van de twee clubpony`s.

In de jaren na de oprichting groeide de vereniging verder.

Al een jaar later, in 1975, was het ledenaantal verdubbeld en met het aantal leden groeide ook het aantal activiteiten. Zo reden er diverse keren leden van de ponyclub mee met de 'Op Roakeldais'-optocht. Ook werden vaak wedstrijden gehouden. In de eerste jaren vonden er geregeld kringwedstrijden plaats tussen de Waddenruiters, de Reitdiepruiters (Winsum) en de Kronkelruiters (Kloosterburen). 's Ochtends werden dressuurproeven gereden en 's middags was het springen aan de beurt. 

Een heel verschil met de wedstrijden van tegenwoordig waarbij meestal alleen dressuur gereden wordt.

Daarnaast waren er nog onderlinge wedstrijden waar niet alleen de leden met eigen paard of pony aan mee konden doen maar ook de leden die op de clubpony`s reden.

Eén van de eerste ponykampen was in 1977. Een aantal leden ging een week met hun pony's naar Goor in Twente.

In de loop der tijd veranderde de vereniging regelmatig van locatie. De eerste lessen werden gegeven in de schuur van Knol aan de Zuiderhorn. Later verhuisde de vereniging verschillende keren aan de Wadwerderweg. De voorlaatste locatie was een schuur aan voornoemde weg waar bij slecht weer de lessen gegeven konden worden. Bovenin deze schuur was een echte foyer vanwaar ouders en andere belangstellenden de lessen konden volgen.

De paarden stonden gestald bij een boerderij halverwege de Wadwerderweg, maar de buitenmanege lag op de plaats waar de huidige manegehal is. De leden moesten dus met de clubdieren langs de weg om van de stal naar de bak te gaan voor hun les. Dat was niet praktisch omdat de pony`s wel eens fris waren en konden schrikken van het verkeer.

In 1995 kwam daar verandering in toen de huidige manegehal gebouwd werd. Deze kwam op de plaats waar eerst de buitenmanege was. Er werd één rijhal van 20 x 40 meter gebouwd met stallen erbij. De feestelijke opening hiervan was in 1996. Een paar jaar later volgde een tweede rijhal met dezelfde afmetingen en ook weer een aantal stallen. De manege bestaat nu dus uit twee binnenrijbakken van 20 x 40 meter met stallen voor de clubpaarden en pensionpaarden, een buitenbak van 20 x 40 meter, een grote springtuin, diverse paddocks waar de paarden in de zomer buiten kunnen staan en nog een kleine hectare grasland.

Qua locatie is er sindsdien niets meer veranderd. In 2010 en 2011 zijn delen van het dak van beide rijhallen vervangen en er zijn in de tussentijd kleine veranderingen en aanpassingen gedaan aan de manege. Nog steeds zijn wij een leuke en actieve vereniging, die wedstrijden en activiteiten organiseert voor zowel haar clublessers als voor landelijke wedstrijdruiters.